Overslaan en naar de inhoud gaan

Paddy begeleidt mensen aan huis

Terug naar overzicht

NAH begeleiding aan huis

Mensen met hersenletsel kunnen veel verschillende gevolgen ervaren van de beschadiging in hun hersenen. Want hoe voer je een gesprek met de huisarts als je geheugenproblemen hebt? En wat doe je met een blauwe envelop als je niet meer kunt lezen? Als individueel begeleider help je mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) om zo gelukkig en lang mogelijk zelfstandig thuis te leven. Dit doe je met praktische ondersteuning, zoals bij het plannen van de dag, het trainen van vaardigheden en het omgaan met lastige sociale situaties. Daarnaast kijk je als individueel begeleider ook naar mogelijkheden om naasten te ontlasten.

Elke zorgvraag is anders

Iedere cliënt heeft behoefte aan andere begeleiding, want elke persoon ervaart andere gevolgen door hersenletsel. Je ondersteunt elke cliënt daarom op andere vlakken, op basis van de hulpvraag en doelen van de cliënt. Zo help je de ene cliënt met zijn financiën en de andere cliënt om de relatie met zijn partner gezond te houden of met het maken van een afspraak bij het UWV.

Focus op de mogelijkheden van de cliënt

We werken volgens de methodiek ‘competentiegericht begeleiden’. We kijken naar de mogelijkheden en capaciteiten van elke cliënt en richten ons in de begeleiding op het verder ontwikkelen hiervan. Daarbij spreken we met elke cliënt een individueel begeleidingspad af, waarin ook zijn doelen worden vastgelegd. Door verschillende modules in te zetten, begeleid je cliënten met het behalen van hun doelen.

Werken met verschillende modules

Als individueel begeleider begeleid je cliënten aan de hand van verschillende modules die passen bij hun persoonlijke doelen:

  • Je netwerk werkt - je begeleidt cliënten met het uitbreiden en benutten van hun sociale netwerk.
  • Talent & ambitie - je helpt cliënten ontdekken hoe zij hun talenten kunnen inzetten om bijvoorbeeld een vrijwilligersfunctie of een betaalde baan te vinden.
  • Eigen regie - cliënten leren vaardigheden om zo zelfredzaam mogelijk te leven, bijvoorbeeld door weer overzicht en grip te krijgen op hun financiën en agendabeheer.
  • Fit & vitaal - je ondersteunt cliënten om een fit en vitaal leven te kunnen leiden, bijvoorbeeld door het oefenen met (gezonde) boodschappen doen of het vinden van een geschikte sport.
  • Vaardig & creatief - je helpt cliënten met het ontwikkelen en onderhouden van vaardigheden om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in het dagelijks leven, zoals koken.
  • Communicatie - je begeleidt cliënten om vanuit hun eigen mogelijkheden te communiceren als dit lastig voor hen is, bijvoorbeeld door de taalstoornis afasie of ongeremd gedrag. 
Paddy met arm onder het hoofd
Paddy en Marco met telefoon
Marco en Paddy op de hei
Paddy wijst
Lopend op de hei

Individuele begeleiding voor de naasten

Hersenletsel heb je nooit alleen. Ook voor naasten en bekenden van iemand met NAH is het lastig om met de gevolgen om te gaan. Jij helpt daarom niet alleen de cliënt, maar ook hun partners, kinderen, familie en andere naasten.

Wil jij werken als individueel begeleider?

Wil jij mensen met hersenletsel helpen om gelukkiger, gezonder en zelfstandiger te leven?

Bekijk onze vacatures