Ook na de revalidatie valt er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) vaak nog veel vooruitgang te boeken. Bij InteraktContour werken we met het gespecialiseerde behandelprogramma Hersenz. Dit bieden wij aan op 10 van onze locaties. Manon, Jan-Anne en Marleen vertellen erover.
Mensen met NAH moeten hun nieuwe weg zien te vinden met de gevolgen van het hersenletsel. Weer thuis na het ziekenhuis en de revalidatie worden deze gevolgen vaak pas echt duidelijk. Dit noemen we de chronische fase.
In het behandelprogramma Hersenz leren mensen met NAH in de chronische fase omgaan met de gevolgen van hun hersenletsel. Hierbij worden ze ondersteund door gespecialiseerde behandelaren. Er is aandacht voor zowel de cognitieve als de fysieke gevolgen van hersenletsel.
Behandelaren uit verschillende disciplines kijken samen wat zij voor cliënten kunnen doen om het maximale uit hun leven te halen. Hierbij werken zij aan onder andere motorische beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen.
Op onze behandellocaties werken we in een interdisciplinair team, onder leiding van de regiebehandelaar (een GZ- of neuropsycholoog). Het team bestaat daarnaast uit specialisten en gespecialiseerde begeleiders zoals psychomotorisch therapeuten, fysiotherapeuten en afasie-behandelaren.
Cliënten volgen het behandelprogramma gewoonlijk zo’n anderhalf jaar. 2 of 3 keer per week komen ze naar een behandellocatie voor individuele en groepstherapie. Daar leren zij weer hun energie te verdelen, plannen en organiseren. Ook leren ze omgaan met de veranderingen die het hersenletsel op hun leven heeft en de emoties die daarbij komen kijken. Als gespecialiseerde trainer, begeleider of (mede)behandelaar leer je cliënten in deze periode echt kennen.
Wil jij mensen met hersenletsel helpen om hun leven weer op te bouwen?
Bekijk onze vacatures