Overslaan en naar de inhoud gaan

Marleen, Manon en Jan-Anne en Marleen werken in een behandelteam

Terug naar overzicht

Marleen, Manon en Jan-Anne vertellen over behandelen

Ook na de revalidatie valt er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel vaak nog veel vooruitgang te boeken. Op 10 van onze locaties kunnen zij Hersenz behandeling volgen. Hierin leren zij met ondersteuning van onze gespecialiseerde behandelaren om te gaan met de gevolgen van hun niet-aangeboren hersenletsel, zoals motorische beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen.

Het leven na de revalidatie

“Na de revalidatie begint het echte leven pas.” Zij moeten hun draai zien te vinden in het leven met de gevolgen van het hersenletsel die zij ervaren. GZ-psycholoog Marleen Aben kijkt in haar dynamische functie bij Hersenz behandellocatie Zwolle samen met collega’s uit verschillende disciplines wat zij voor cliënten met hersenletsel kan doen om het maximale uit het leven van de cliënt te halen.

Manon, cliënt en flipover
3 gesprek collega’s
Manon bij fitnessapparaat
groep foto van bovenaf
Koffie drinken

Hersenz behandelprogramma

Eenmaal thuis uit het ziekenhuis en revalidatiecentrum, worden de gevolgen van het hersenletsel vaak pas echt duidelijk. Dat noemen wij de chronische fase. Hersenz behandeling richt zich op deze fase.

1,5 jaar intensief NAH behandelen

Cliënten volgen gewoonlijk zo’n 1,5 jaar Hersenz behandeling. Het traject is minder intens dan de revalidatieperiode, maar nog steeds behoorlijk intensief. Twee of drie keer per week komen cliënten naar een behandellocatie voor individuele en groepstherapie. Zij volgen dan ook een beweegprogramma, waarin zij fysieke en ervaringsgerichte therapie krijgen. Zo leren zij bijvoorbeeld hun energie beter te verdelen, weer te plannen en te organiseren en om te gaan met de veranderingen die het hersenletsel op hun leven heeft en de emoties die daarbij komen kijken. Als gespecialiseerde trainer, begeleider of (mede)behandelaar leer je cliënten in deze periode echt kennen. 
 

Lopende vrouw met Jan-Anne
3 personen geel zakje overgooien
Manon en cliënt met gele trui
flipover
oefening mevrouw rondje om stok doen

Interdisciplinaire zorgbehandeling

Wat Hersenz behandeling bijzonder maakt, is dat deze interdisciplinair is. Cliënten volgen groepssessies én individuele behandeling die gegeven worden door psychologen, bewegings- en psychomotorisch therapeuten, afasietherapeuten en maatschappelijk werkers. Er is aandacht voor zowel de cognitieve als de fysieke gevolgen van hersenletsel. Ook de naasten van de cliënt worden bij de behandeling betrokken. En als het wenselijk is, kan de partner een speciale partnermodule binnen de behandeling volgen.

Behandelen is teamwerk

Op onze behandellocaties werk je in een interdisciplinair team. Dit team staat onder leiding van een GZ- of neuropsycholoog als regiebehandelaar. Het team bestaat daarnaast uit specialisten en gespecialiseerd begeleiders, zoals psychomotorisch therapeuten, fysiotherapeuten en afasie-behandelaren. 
 

Wil jij werken op een van onze behandellocaties?

Wil jij mensen met hersenletsel helpen om hun leven weer op te bouwen?

Bekijk onze vacatures

Jan-Anne met client op fitnesssapparaat