Ooit begonnen als stagiaire en inmiddels is ze 17 jaar in dienst bij InteraktContour. Rianka (37) is erg op haar plek als verpleegkundige op woonlocatie Ghandi. “InteraktContour is een mooie organisatie. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers.”
Rianka heeft zelf ook een hele ontwikkeling doorgemaakt. In 2006 startte ze als woonbegeleider, groeide door naar senior woonbegeleider en ze is nu verpleegkundige. De opleiding daarvoor volgde ze via InteraktContour. Daarnaast is Rianka ook taakhouder Praktijkleren en is ze lid in verschillende projectgroepen. Ze krijgt veel energie van deze combinatie van taken.
Haar functie als verpleegkundige is heel afwisselend. Rianka voert verpleegkundige handelingen uit maar heeft ook regelmatig ‘kantoordagen’. “Dat noemen we verpleegkundige-uren. Alle cliënten zijn ingeschaald op basis van complexiteit; laag, midden of hoog. Als verpleegkundige ben ik verantwoordelijk voor het medische gedeelte van de cliënten die vallen onder ‘midden complex’. Werkzaamheden die hierbij horen zijn bijvoorbeeld het monitoren van het cliëntdossier en de rapportages, gesprekken met cliënten en hun naasten of voorlichting en advies.”
Daarnaast coacht ze woonbegeleiders bij het uitvoeren van verpleegkundige handelingen. “Ik werk nauw samen met de zorgregisseur en regieverpleegkundige maar ook met externe professionals zoals huisartsen, specialisten uit het ziekenhuis en paramedici. Geen dag is hetzelfde!” De verpleegkundige handelingen die Rianka het meest uitvoert liggen op het gebied van zwachtelen, diabeteszorg, wondzorg en katheterzorg. InteraktContour biedt tijdig scholingen aan zodat zij en haar collega’s bevoegd en bekwaam blijven.
InteraktContour werkt met taakhouderschappen. Daarmee krijg je de verantwoordelijkheid over een bepaald thema binnen jouw locatie. Bijvoorbeeld op het gebied van zorgroutes, vrijwilligers of technologie. Rianka is taakhouder Praktijkleren. “Een taakhouderschap maakt je functie nog leuker en uitdagender. Onlangs volgde ik via InteraktContour een opleiding Praktijkopleider. Nu schrijf ik een werkplan voor de locatie en coördineer ik leertrajecten. Je vindt mij ook regelmatig op stagemarken. Daarnaast coach ik werkbegeleiders en begeleid ik zelf ook stagiaires. Het geeft mij veel energie om studenten te zien groeien.”
Rianka geeft aan dat er een fijne werksfeer is op woonlocatie Ghandi. “Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk. Ja, de ene dienst is drukker als de andere. Maar dat hoort erbij. Ik werk heel fijn samen met mijn collega’s. We maken lol met elkaar en met cliënten. We voeren ook serieuze gesprekken. Soms maken we minder leuke dingen mee en dan is het fijn om daar over te praten.”
Het werken met mensen met NAH vindt Rianka heel bijzonder. “Het kan iedereen overkomen. Je ziet echt een breuk in iemands levenslijn; het leven voor en na het hersenletsel. Naast de daadwerkelijke zorgverlening is ondersteuning en begeleiding erg belangrijk. Helemaal op het gebied van rouwverwerking.”
Op woonlocatie Ghandi wonen cliënten tussen de 30 en 70 jaar. Allemaal met een eigen verhaal en een verschillend niveau. “Daartussen schakelen maakt het heel uitdagend. Om een voorbeeld te geven; onlangs kreeg een cliënt een bepaalde diagnose. Op een creatieve en visuele manier legde ik uit wat dit betekent. Het was zo mooi om te zien dat je dan begrepen wordt. Het geeft mij voldoening dat ik cliënten ondersteun bij medische vraagstukken.”
Rianka wil nog wat kwijt aan mensen die een baan overwegen bij InteraktContour. “Niet twijfelen, ga ervoor! Het is leuk en uitdagend om te werken met mensen met NAH. Je haalt het beste in jezelf, collega’ en cliënten naar boven.”