Overslaan en naar de inhoud gaan

Van zee, naar de bouw en toen over naar de zorg

BBL Daan Stokvis InteraktContour

Van zee, naar de bouw en toen over naar de zorg

Bij InteraktContour werken ruim 60 BBL-ers (Beroepsbegeleidende Leerweg). Zij zijn op dit moment bezig met een zorggerelateerde opleiding op mbo- of hbo-niveau. Het schoolgeld en de boeken betaalt InteraktContour. Genoeg reden om eens een BBL-er aan de spreekwoordelijke tand te voelen. Lees hieronder het interview van onze recruiter Deborah Olie met BBL-er Daan Stokvis. Want hoe werkt dat als je als BBL-er aan de slag gaat? En nog belangrijker hoe bevalt dat?

(december 2020)

Wat leuk je te spreken! Vertel eens wat over jezelf.
Ik ben Daan Stokvis, 20 jaar oud en woon in Nijeveen. Ik werk als BBL-er bij Nieuw Bloemensteijn in Hattem.

Welke studie doe je?
MMZ (Maatschappelijk Medewerker Zorg) specifieke doelgroepen.

Hoe ben je tot die keuze gekomen?
Mijn vader heeft een zorginstelling. De doelgroep is mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met verslaving. Ik ben al langer bekend met de zorg. Toch koos ik toen voor de Zeevaart-opleiding. Dat was het niet. Ik was altijd lang van huis weg. Elke keer als ik dan verder ging kijken wat ik kon doen, kwam ik weer bij de zorg uit. Toen kwam InteraktContour met een vacature voor BBL en heb ik gereageerd. Wat me ook trok is de doelgroep: mensen met hersenletsel. Ik wist daar weinig van af, maar het leek me heel interessant. Ik kon binnen no time beginnen. Uiteindelijk ben ik zo blij met mijn keuze!

Ik vond het niet echt stoer de zorg in te gaan.

Hoe is dat gegaan?
Sinds 1 april dit jaar (2020) werk ik daar. Eigenlijk aan het begin van de coronaperiode. Er waren veel aanmeldingen, meer dan 25. Een paar kandidaten mochten op gesprek komen. Er zijn er toen drie aangenomen.

Hoe wist je dat je de zorg in wilde?
Ik wilde sinds de middelbare school eigenlijk al de zorg in. Maar ik vond het niet echt stoer om hiervoor te kiezen. Ik wist inmiddels ook dat ik niet elke keer zes maanden op zee wilde zitten. En ik zag in de zorg ook wel doorgroeimogelijkheden. Ik kon starten bij InteraktContour en een opleiding doen. Als ik klaar ben wil ik niet meer leren, maar uiteindelijk wil ik wel doorgroeien qua rol. Ik weet nu ook dat ik het leuk vind om mensen met hersenletsel een fijne en leuke dag te bezorgen. Mijn werk heeft echt betekenis. 

Wat kun je vertellen over de opleiding?
Ik doe het in twee jaar, dus versneld. Daarnaast werk ik 32 uur.

Hoe bevalt het?
Goed! Ik heb snel mijn draai gevonden. Inmiddels ben ik bekend met de manier van werken. Ik heb het wel door nu. Ik ben nu een week of vijf à zes met de opleiding bezig. Ik wil het graag. Daardoor lukt het wel tot nu toe. Ik hou ook niet van school. Ik werk liever.

Ik hou niet van school. Ik werk liever.

En de woonlocatie?
De woonlocatie vind ik een uitdaging. Maar dat maakt het juist leuk. Af en toe zijn er wel opstootjes. Mensen die boos worden bijvoorbeeld. Het is in ieder geval geen saaie locatie.

Heb je nog tips wat anders of beter kan?
Nee, eigenlijk niet. Ik kwam van zee en zat toen een tijdje thuis. Via het uitzendbureau heb ik in de bouw gewerkt, ondertussen was ik op zoek naar werk in de zorg. Ik had gesolliciteerd, ging op gesprek en drie à vier weken later kon ik beginnen. Ik ben daar heel tevreden over. Mijn opleiding en boeken worden ook nog eens betaald door InteraktContour.

Hoe ziet jouw week er uit?
Op maandag ga ik naar school. De rest van de week werk ik. Een keer in de drie weken op vrijdag is er een BBL-dag. Dan gaan we in de ochtend dieper in op de bewoners zelf en ook InteraktContour als organisatie. Er zijn twee BBL-begeleiders. Dus je hebt altijd een aanspreekpunt. Verder is er in de middag meestal nog wat tijd om aan school te besteden (werktijden van 9:00 -15:00 à 16:00 uur). Het is fijn dat daar aandacht voor is.